Chinees Maanfeest in Chinatown Den Haag: gezellig, veel publiek en zonnig

Na twee jaar corona kon eindelijk weer het Chinees Maanfeest in Chinatown Den Haag plaatsvinden. Het was een gezellige en zonnige dag met allerlei Chinese zang- en dansoptredens, zowel traditioneel als modern, kinderactiviteiten, workshops Chinese kalligrafie en maankoeken maken, een braderie met allerlei culturele kraampjes, Aziatische streetfood en bubble tea. Presentaties van nieuwe Chinese producten en diensten, inclusief een testrit in de nieuwe Chinese, elektrische auto Xpeng.
Burgemeester Jan van Zanen opende het Maanfeest, gevolgd door toespraken van oud-wethouder Henk Kool, voorzitter van Vereniging Nederland China en Huang, voorzitter van Stichting Chinese Culture Center. Deze organisatie leverde een belangrijke bijdrage aan het culturele dagprogramma, waar veel publiek op af kwam. Kortom, het Chinees Maanfeest was zeer geslaagd!

Organisatie

Het Chinees Maanfeest in Chinatown Den Haag werd georganiseerd door St. BIZ Chinatown Den Haag in samenwerking met Stichting De Chinese Brug, Vereniging Nederland China en Stichting Chinese Culture Center met steun van de gemeente Den Haag en de vele sponsors en vrijwilligers. Wij zijn hen allen zeer erkentelijk!

Historie Chinees Maanfeest

Het Chinees Maanfeest valt op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese maankalender. Het wordt ook wel het Midherfstfestival genoemd, de meest vrolijke Chinese feestdag. Het Midherfstfestival is een feest ter ere van de maan en de maangodin ‘Chang e’. Van oorsprong was het Maanfeest het feest ter ere van het binnenhalen van de oogst en om dankbaarheid aan de hemel en aarde te tonen.

Familie en vrienden

Tegenwoordig is het Chinees Maanfeest het moment voor familie en vrienden om bij elkaar te zijn en een heerlijk feestmaal te nuttigen. Tijdens het Maanfeest is maan het meest helder en rond is, dat symboliseert een harmonieuze familiereünie.

Maankoeken

Het voornaamste onderdeel van het Midherfstfeest is het eten van de maankoeken, die door hun ronde vorm de familiehereniging symboliseren. Dit gebruik dateert al uit de Sung-dynastie (960-1279).

Het volgende Chinese Maanfeest is op 29 september 2023.

Lees en bekijk ook het artikel en de video over het Chinees Maanfeest bij 070online.nl.