Chinatowns over de hele wereld

Chinatowns zijn er overal. Eén van de bekendste is misschien wel Chinatown Londen, een mooi stuk China in de Britse hoofdstad waar je net als hier in Den Haag, van alles kunt beleven!

 

Hoe zijn Chinatowns ontstaan?

De wereld kent vele Chinatowns. Je vindt Chinatowns door heel Amerika, maar ook in Zuidoost Azië, zoals in Singapore, is een Chinatown te vinden. Chinatowns zijn ontstaan nadat migranten uit China en Hongkong naar het westen kwamen. Zij vestigden zich veelal in Europa en Amerika. Veel van deze Chinese migranten begonnen toko’s en restaurants. Zo kwamen er langzamerhand steeds meer Chinese restaurants in de wereld. Wel werd de smaak van het eten vaak aangepast aan de lokale wensen en behoeften. Daarom smaakt het eten bij de Chinees in de buurt anders dan het eten in China of Hongkong.

 

Chinese keuken

De laatste paar jaren is de focus op authenticiteit enorm gegroeid. Daarom is het deze dagen makkelijker om ‘echt’ Chinees eten te vinden. Dim sum was er altijd wel (Kantonese keuken), maar nu kun je ook de échte Sichuan pepers vinden. Heet, dat wel. Maar wel écht zoals ze het in de Chinese provincie Sichuan eten. Naast de Sichuan keuken is de laatste tijd ook de Pekinese keuken populair geworden. De Chinese keuken kent veel variaties en is breder dan we denken. En gaat uiteraard verder dan de bekende Babi pangang of Foe yong hai!

 

Op Instagram

Chinatowns moderniseren zich ook. We hebben op Instagram namelijk een aantal Chinatowns gevonden die, net als wij hier in Den Haag, hun eigen Instagram-account hebben. Check ze hier:

 

Los Angeles – @lachinatown

Cape Town – @chinatown.capetown

Singapore – @chinatownsingapore

Toronto – @torontochinatown

Budapest – @chinatownbudapest

London – @chinatownlondon

New York – @explorechinatown

 

Tijdens het thuiszitten, wat we allemaal massaal gedaan hebben sinds midden maart, hebben veel Chinatowns initiatieven opgezet om toch een beetje bij de mensen te blijven, zoals #bringingchinatownhome, door Chinatown London. Mensen werden uitgenodigd om eten dat ze normaal in Chinatown zouden eten, thuis te koken, en daarvan recepten en foto’s te delen!

 

Dus… als je naar het account van Chinatown London gaat, vind je daar eindeloze ideeën met wat je zelf zou kunnen kokkerellen. Yummie!

 

加油!Zet ‘m op!