Chinees Nieuwjaar: het Jaar van de Os

Alhoewel 2021 al is begonnen, is het Jaar van de Os nog niet begonnen, ook wel Jaar van de Rund. Dat begint namelijk op 12 februari, de eerste dag van de Chinese maankalender. Zoals alle andere dieren van de Chinese dierenriem, komt de os elk twaalf jaar terug. De vorige jaren van de os waren: 2009, 1997, 1985, 1973 en 1961. Het afgelopen jaar stond in het teken van de Rat.

Elk dier van de Chinese dierenriem heeft gelukskleuren. Voor de os zijn dit wit, geel en groen. Dit zijn de kleuren van een grasveld vol madeliefjes, nietwaar? Blauw brengt ongeluk voor de os. Geen blauwe druifjes op de vensterbank dus, als je geboren bent in het Jaar van de Os!

Over bloemen gesproken… Volgens de Chinese mythologie zijn er bepaalde bloemen die geluk brengen voor bepaalde dieren uit de dierenriem. De os past goed bij Nederland, want tulpen brengen geluk. Daarnaast brengt ook pruimenbloesem geluk. Zou je ooit eens in Japan rondlopen, moet je misschien maar eens onder zo’n mooie, roze, in-de-bloei-staande boom gaan staan!

 

Trivia in het Chinees

Het Chinese woord voor os schrijf je zo: 牛

Je spreekt het uit als niú [nyoo?] (aan het einde van het woord ga je met je toon omhoog, vandaar dat vraagteken).

Een aantal bekende mensen die geboren is in het Jaar van de Os zijn: Barack Obama, Vincent van Gogh, Walt Disney en Margaret Thatcher.

 

Wil je meer lezen over de Chinese dierenriem (in het Engels)? Ga dan naar www.chinahighlights.com.

Wij wensen je een gelukkig en voorspoedig Chinees Nieuwjaar!

 

春節快樂 · 年年有餘 · 身體健康 · 新年快樂,萬事如意 · 心想事成 · 恭喜發財 · 大吉大利