Chinese Zodiac – wat is jouw Chinese sterrenbeeld?

Op 1 februari was het Chinees Nieuwjaar. Dat betekent dat inmiddels óók de Chinese dierenriem weer een plekje is opgeschoven. Dit jaar, 2022, is het jaar van de tijger.

 

Tijgers staan er in China om bekend dat ze veel durven en energiek zijn. Daarnaast houden ze van uitdagingen, wedstijdjes en nemen ze vaak risico’s. Ook leiden ze liever dan dat ze geleid worden – echte bazen dus!

 

De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Deze volgorde is niet willekeurig. Zoals bij heel veel aspecten van de Chinese cultuur is ook hier een oud verhaal over, getiteld De race naar de deuren van de hemel. Je kan het bijna van de titel afleiden. Een aantal dieren deed mee aan een race, en wie als eerste bij de hemelse deuren aankwam zou het eerste dier in de dierenriem worden. En zo geschiedde!

 

Waarom deden de dieren mee aan een wedstrijd? Dat was omdat de Jade Keizer twaalf dieren wilde uitkiezen die zijn beschermers moesten worden. Er waren wel meer dan twaalf dieren die mee wilden doen. Zo was er ook een kat, maar het verhaal gaat dat de kat aan de rat had gevraagd om hem wakker te maken voordat de race zou beginnen. Alleen de rat liet de kat slapen, omdat de rat zelf wilde winnen!

 

De rat heeft de wedstrijd dus gewonnen. Reden één is dat de rat heel vroeg wakker was en dus als eerste kon beginnen. Alleen kwam hij onderweg een rivier tegen waar hij niet overheen kon. Hij wachtte aan de rivieroever totdat de os aan kwam lopen. Gauw kroop de rat in het oor van de os en zo stak hij de rivier over. De os vond dat wel prima, hij zwom toch wel door. Eenmaal aan de andere kant kroop de rat uit het oor van de os, spong op de grond en vervolgde zijn weg. Zo won hij, en de os werd tweede.

 

Als derde en vierde kwamen de tijger en het konijn over de finish. Beide zijn competitief en snel, maar de tijger was net iets sneller. Als vijfde en zesde kwamen de draak en de slang over de finish. Daarna kwamen het paard en de geit gemoedelijk aansjokken. Ze waren zo beleefd dat ze elkaar voor wilden laten gaan. De Jade Keizer kon dit wel waarderen en gunde hun de zevende en achtste plaats.

 

Op nummer negen kwam de aap over de finish. Hij was wat achteropgeraakt, maar door van boom naar boom te slingeren had hij alsnog de haan, hond en het varken voor kunnen blijven. Deze drie kwamen dan ook als laatste over de finish, en zo waren de twaalf plaatsen voor beschermers van de hemelse poort gevuld!

 

Jammer kat, volgende keer toch maar zelf je wekker zetten.

 

Wat is jouw Chinese sterrenbeeld? Op dit plaatje van China Highlights kan je je jaartal zien en het dier waar je bij hoort!