Inmiddels is ze al weer ruim 12,5 jaar zelfstandig ondernemer in de fitness branche en werkt zij als personal trainer, groepsfitness instructeur en small group outdoor trainer. Het speeltuintje op het Rabbijn Maarsenplein, midden in Chinatown, doet ook af en toe dienst als trainingsvloer voor haar personal trainingsessies. 2007 was ook het jaar dat Cora voor het eerst op vakantie naar China is geweest, en al gauw was ze verkocht aan de Chinese cultuur.
“We zijn er in 2007 geweest, voordat daar toen de Olympische Spelen begonnen. Dat deden we expres, we verwachtten namelijk dat ná de Olympische Spelen ineens heel veel mensen op het idee zouden komen om naar China te gaan, en dat wilden we voor zijn. We hebben een rondreis gemaakt door China. We zijn begonnen in Hong Kong en zijn vanuit daar via Guangzhou, Chongqing, Hangzhou, Suzhou, Shanghai en Beijing naar het noorden gereisd. Shanghai heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen; ik ben inmiddels 6 keer in deze toffe stad geweest!”
Vertel!
“Wat een gave stad is dat. Het verandert wel snel. In 2019 waren we er voor de laatste keer. Ik vind het moeilijk om te zeggen wát er nou precies veranderd is, maar iedere keer als we daar zijn, zien we weer nieuwe gebouwen en zijn er weer nieuwe metrolijnen aan het toch al uitgebreide ondergrondse netwerk toegevoegd. We vonden het er geweldig, vooral de cultuur en ook het Boeddhisme spreekt me aan. Heel erg anders dan hier in Nederland.”
Wat is het precies, van het Boeddhisme, dat je aanspreekt?
“Toch wel dat je voor elkaar zorgt en in harmonie samenwerkt aan een doel. Het zachte karakter dat door het Boeddhisme wordt uitgedragen, dat spreekt mij aan. Je zorgt voor elkaar en je oordeelt verder niet.”
Dat is inderdaad een mooie levenshouding. Zeg, je bent personal trainer, en je traint wel eens in Chinatown?
“Ja, klopt. Sinds de ‘lock-downs’ van de sportscholen in maart 2020 ben ik op zoek gegaan naar plekken om buiten training te even. Ook nu de gyms weer open zijn, vinden veel klanten- en ook ikzelf – het nog steeds fijn om buiten te trainen. ’s Ochtends vroeg is het nog lekker rustig in de stad en leent het speeltuintje op het Rabbijn Maarsenplein zich prima voor een-op-eentrainingen!” Het plein wordt trouwens best vol, met die terrassen zo.”
Is zo, inderdaad. Wat vind je daarvan?
“De terrassen, en dan zeker die van Little V, geven wel een soort Aziatische sfeer af, zeker met de potten bamboe die overal staan. Alleen vind ik dat de connectie tussen de joden en Chinatown wat meer benadrukt mag worden. Op het Rabbijn Maarsenplein staan namelijk allemaal kleine monumenten, zoals een koffertje. Die vallen nu bijna weg tussen alle terrassen. Het is toch wel een verhaal.”
Dat is zeker zo. Chinatown was eerst de joodse wijk van Den Haag. En juist omdat de joden tijdens de tweede wereldoorlog zijn weggevoerd door de Duitsers kwam hier relatief goedkoop veel ruimte vrij. Daar hebben Chinese ondernemers goed gebruik van gemaakt. Dat is ook waarom Chinatown nu zo divers is – het zijn niet alleen maar Chinezen. Er zijn ondernemers uit heel Azië.
“Ja. Dat volle plein zal niet de bedoeling zijn geweest van de ontwerper. De connectie tussen vroeger en nu is wel mooi. De joden en de Chinezen zijn allebei ondernemers. Ze doen het wel, hè – ze staan er elke dag weer. Dat zie je dan natuurlijk ook aan de snelle uitbreiding van de terrassen.”
Is inderdaad zo. Zeg, je klinkt best wel bereisd in Azië. Waar ben je nog meer geweest, en waar wil je nog naartoe?
“We zijn al op veel plekken geweest. In Cambodja, dat is misschien wel mijn favoriet, maar ook in Indonesië (op Bali en op de Molukken), Vietnam, Thailand, Laos en Myanmar. Wel voordat het daar onrustig werd, natuurlijk. Ik zou graag nog meer van het binnenland van China zien, daar ben ik echt nog wel benieuwd naar. Qua eten houd ik heel erg van de Sichuanese keuken, dus dan moet ik wel meer in het zuiden zijn.” Verder staan Japan én Korea nog hoog op mijn lijstje…”
Dat is zo! Hopelijk is het snel weer mogelijk om te reizen – we willen je verhalen graag horen! Als we even teruggaan naar Chinatown, wat zijn volgens jou de grootste begrippen in de wijk?
“Als eerste toch wel Little V. Vroeger was het iets anders – Fat Kee was een groot begrip. Het eten was daar zo authentiek dat zelfs de Chinese ambassadeur er wel eens kwam eten. Nu iets minder, ik zie er ook steeds minder Chinezen eten. Ik weet niet zo goed waarom dat komt. Bij Full Moon City, die noemen we ook wel roltrapchinees vanwege de grote roltrap waarmee je in het restaurant komt, zitten nog wel vaak Chinese families.”
Roltrapchinees, misschien moeten we die eens delen, kijken hoeveel mensen rondom Chinatown dat begrip kennen! Zijn er verder nog aanraders?
“Daarnaast is er nog Hot King, daar kan je pittig Sichuanees eten bestellen. En niet te vergeten, de supermarkten: Amazing Oriental en Wah Nam Hong. Daar koop ik vaak kokosmelk, kokoswater, tempeh en pak choi, of net wat ik nog nodig heb. Wel makkelijk hoor, zo in de buurt! Als laatste is er de zaak waar je horecaspullen kan kopen, Yong Da. Dan herken je ook het kookgerei dat ze in China gebruiken. Leuk om er af en toe rond te lopen!” Voor de zoete lekkernijen komen we ook regelmatig bij Bakery Li&U; mijn partner is groot fan van de sesamballen met bonenpasta! En voor een lekkere ramen en/of sushi ‘schuifelen we graag even naar beneden naar Momiji. En dan nog een paar. Niet Chinees, maar zeker wel een paar van mijn favoriete plekken in Chinatown zijn Pazze e Pizze, Istana en de Haagse Tailor (vaste adres voor kleding vermaken en de stomerij).”
Je kent het hier als je broekzak! Is er iets wat je mist in Chinatown?
“Hm, misschien een koffietentje? Er zijn tegenwoordig wel wat meer streetfoodtentjes, zoals Asian Streetfood by Momiji. Daar hebben ze ook Chinese pannenkoeken,(煎餅)dus dat is leuk. Maar een echt koffietentje – al dan niet met een Chinese twist – is er nog niet.”
Klopt, ja. Gelukkig is Den Haag best groot en zijn er wel wat koffietentjes in de buurt. Maar een Chinees koffietentje zou wel superleuk zijn!
Cora, heel hartelijk dank voor het nemen van de tijd om ons zo veel te vertellen over Chinatown! En als het weer mogelijk wordt om te reizen, horen we graag je verhalen over het reizen in het Chinese binnenland!
Cora is @cora_mol op Instagram. Volg haar voor fitnesstips en mooie quotes!
Dit artikel is uit de serie ‘Chinatown Chats’ – verhalen van mensen die iets hebben met Chinatown Den Haag. Heb jij ook iets met Chinatown Den Haag? Laat het ons weten via het contactformulier op de site of stuur ons een DM op Facebook of Instagram!