Van Frankfurt tot Den Haag op zoek naar Chinatown

Eileen komt uit Frankfurt, uit Duitsland. Een paar jaar geleden is ze naar Nederland verhuisd om te komen studeren aan de Universiteit van Leiden, daar studeert ze nu International Studies.

 

Eileen heeft een zwak voor alles wat Chinees is. Toen ze veertien was, kwam ze voor het eerst in China. Sindsdien is ze er eigenlijk niet meer weg te slaan – en al helemaal niet uit Chinatown!

 

Ze heeft altijd al in een stad willen wonen met een Chinatown. Nu ze in Den Haag woont, is haar droom uitgekomen: “Ik woon nu nog maar een kilometer verderop!” Ze vertelde ons dat ze elke ochtend door Chinatown jogt en een aantal prachtige foto’s van de vroege ochtend met ons wil delen. Eileen heeft veel favoriete plekjes in Chinatown, bijna te veel om te tellen. Maar zo nieuwsgierig als we zijn, vroegen we haar alles te vertellen over ‘haar Chinatown’!

 

“Ik houd heel erg van koken, dus ik ga vaak naar Wah Nam Hong. Niet zo lang geleden ben ik daar geweest voor taho tofu en paksoi. Toen heb ik ook de ingrediënten gekocht om mapo tofu te maken.”

 

 

Wow, dat ziet er prachtig en lekker uit! Als je zou zeggen dat je dit bij een restaurant besteld had, zouden we het zo geloven. En dan die garnering met lenteuitjes, lekker fris! Een beetje jaloers zijn we wel.

 

“Toen ik voor het eerst naar China ging, ging ik naar Shanghai, Peking en Jinan. Ik logeerde daar bij een gastgezin. Ik eet vegetarisch en ze waren zo lief voor me! Toen ik er logeerde kookten ze alleen maar vegetarisch eten, zodat ik alles kon uitproberen: baozi, jiaozi, tofu, noem maar op! Het was een geweldige ervaring.”

 

Dat kunnen we ons helemaal voorstellen! Baozi(包子)is echt comfort food, een heerlijk broodje. En dumplings (餃子)zijn op elk moment lekker! Je hebt echt geluk gehad met zo’n lief gastgezin.

 

“Ja! Ik houd trouwens ook erg van dim sum, Full Moon City is een geweldige plek om echt Chinees te eten in Chinatown. Ze hebben natuurlijk dumplings, evenals talloze andere heerlijke gerechten. Ze hebben ook best veel cocktails, die heb ik wel eens uitgeprobeerd toen ik daar op een eerste date met iemand was. Ik vind het een heel fijn plekje.”

 

Zo gaaf om te horen! Naast het eten (waarover we het eens kunnen zijn dat het een van de beste dingen uit China is), wat zijn andere dingen die je leuk vindt, bijvoorbeeld dingen over de Chinese cultuur?

 

“Ik kijk graag naar kungfu-films en Chinese drama’s. Vooral die met Bruce Lee. Ik vind hem zo leuk dat ik ook wel eens een opdracht die ik voor school moest schrijven over hem heb geschreven. Bovendien heb ik mensen in die kungfu-films zo vaak hot pot zien eten, dat ik het zelf ook wil eten. Het lijkt me zo leuk!”

 

Ja, dat is zo! Je moet echter voorzichtig zijn en weten hoe lang je elk hapje moet koken. Niet te weinig, niet te veel.

 

“Yup, inderdaad. Ik heb wel veel YouTube-video’s gevonden waarin wordt uitgelegd hoe je elk soort hot pot eten moet bereiden. Het moet lukken!”

 

Eileen brengt veel tijd door in Chinatown met haar vrienden. Een keertje ging ze in de winter met haar studiegenootje uit Aruba naar Chinatown. “Het sneeuwde behoorlijk, dus we hebben onszelf getrakteerd op een warme bubble tea.”

 

Hm… betekent dat dat je foto’s hebt uit Chinatown toen het sneeuwde dit jaar?

 

“Absoluut”

 

Oh, wow! Wat gaaf, nu kunnen we die aan iedereen laten zien!

 

 

Eileen, heb je nog meer leuke verhalen uit Chinatown?

 

“Natuurlijk! Een keertje nadat we tentamens hadden gehad op de universiteit, ging ik met een vriendin naar Chinatown om een drankje te doen. We vonden dat we dat wel verdiend hadden, na zo veel gestudeerd te hebben. Lekker ontspannen!”

 

Wat een mooie foto! Dat was vast een leuke middag.

 

“Yes, dat was het zeker! En nu we het toch over tentamens hebben… ken je de winkel Oriëntique?”

 

De Chinese meubelzaak in de Wagenstraat?

 

“Precies, die. Ik had ook een keer twee tentamens over Oost-Aziatische geschiedenis. Toen ben ik naar Oriëntique gegaan en heb ik de meubelstukken die daar staan eens goed bekeken. Is ook geschiedenis, toch?”

 

Haha, ja zeker!

 

Eileen, heel hartelijk dank dat we jouw verhaal met iedereen mogen delen! We hopen gauw nog eens van je te horen. En voor alle lezers: Eileen heeft een hele gave Instagram, je kan haar vinden via haar handle: @eileen_stdt (linkt door).

 

Dit artikel is uit de serie ‘Chinatown Chats’ – verhalen van mensen die iets hebben met Chinatown Den Haag. Heb jij ook iets met Chinatown Den Haag? Laat het ons weten via het contactformulier op de site of stuur ons een DM op Facebook of Instagram!