Li Bai en de Tang-dynastie

Over de Tang-dynastie (618 – 907 na Chr.) hebben we op www.chinatowndenhaag.com wel vaker geschreven en dat is niet voor niets. De Tang-dynastie wordt door historici gezien als een van de meest cultureel ontwikkelde momenten in de Chinese geschiedenis.

 

Nog steeds hebben de gebeurtenissen van toen invloed op de Chinese cultuur en het Chinese leven van nu.

 

“Wat dan?” horen we je vragen. Neem het Chinese woord voor ‘Chinatown’. Dat is「唐人街」. Letterlijk betekent deze naam de straten van de mensen van Tang. Die Tang「唐」verwijst naar de Tang-dynastie, die heet namelijk「唐代」, oftewel het tijdperk van Tang. Tijdens de Tang-dynastie leefde er ook een heel bekende dichter, genaamd Li Bai「李白」. Li Bai heeft veel gedichten geschreven, er zijn er wel duizend waarvan men overtuigd is dat hij ze heeft geschreven.

Gedichten van Li Bai

Li Bai’s gedichten vormen een soort dagboek van zijn leven. Hij vertelt waar hij is geweest, wat hij heeft gedaan en welke vrienden hij heeft bezocht. Vaak hebben zijn gedichten een verdrietige toon, omdat hij nooit zeker wist of hij zijn vrienden nog een keer zou zien. In die tijd waren verre reizen écht ver weg en een oorlog zou zomaar eens kunnen betekenen dat je iemand die je heel dierbaar is nooit meer kon zien.

Reizen

Li Bai was een reiziger. Geboren in Suyab, gelegen in het huidige Kirgizstan, reisde hij heel China rond. Toen hij midden twintig was woonde hij in Sichuan (de regio dat bekend staat om haar pittige eten). Daarna ging hij naar Chang’an, dat was de hoofdstad van de Tang-dynastie. Chang’an heet nu Xi’an, ook wel bekend om het Terracottaleger in het Qin Shi Huang Mausoleum. Li Bai kwam niet zomaar in Chang’an. Hij voer over de Yangtzerivier over het meer van Dongting helemaal naar Nanjing.

De effecten van de Tang-dynastie op de moderne wereld

Tijdens de Tang-dynastie werd de oude zijderoute weer geopend. De zijderoute was de belangrijkste handelsroute van die tijd. Niet alleen vanwege het goederenvervoer. Ook filosofische ideeën, allerlei uitvindingen, maar ook ziektes verplaatsten zich zo. De zijderoute is bijna gedurende de hele Tang-dynastie open geweest. Alleen toen de Tibetanen een vallei overnamen werd de route korte tijd gesloten.

 

Een belangrijke ontwikkeling tijdens de Tang-dynastie was wel het Taoïsme. Het Taoïsme was de officiële religie van de Tang-dynastie. In het Taoïsme is harmonie en vrede heel belangrijk. Men leeft mee met de ‘flow’ van de wereld. Deze ‘flow’ heet dan ook Tao「道」. Je kunt het zien als de ‘weg’ van het leven, van alle gebeurtenissen, ontwikkelingen en de zichtbare wereld, die op één of andere manier het leven van iemand beïnvloeden.

Binnenkort meer over Taoïsme

Het begrip Tao is nogal ingewikkeld, zeker als je niet bent opgegroeid met de filosofieën en ideeën die erbij horen. Over een tijdje verschijnt er op www.chinatowndenhaag.com nog een artikel wat iets meer ingaat op het Taoïsme. Dus, lees t.z.t. meer verhalen over de Chinese cultuur en haar geschiedenis!

Nieuwsbrief

Wil je niks missen? Weten wat er zoal gebeurt in Chinatown Den Haag? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Dat kan hier: aanmelden nieuwsbrief Chinatown Den Haag. Deze sturen wij circa 3 à 4 keer per jaar rond. Tot een volgende keer!