Op Omroep West: Chinatown vs het coronavirus

Nederland kruipt langzaamaan uit de lockdown van de afgelopen maanden. Zoals bekend zorgde deze lockdown in Chinatown voor moeilijke tijden onder de winkeliers, restauranthouders e.d. Bijna alle restaurants, cafés, lunchrooms moesten dicht en zij die openbleven voor afhalen en bezorgen zagen hun omzet soms wel met 80% dalen.

 

Op vrijdagmiddag 3 juli was Chinatown te zien op de televisie. Omroep West kwam langs in Chinatown en maakte een rapportage in het kader van haar televisieserie ‘Anderhalve Meter Sessies’. Hoe heeft Chinatown het coronavirus ervaren?

 

Begin dit jaar, toen het coronavirus nog voornamelijk een probleem van China en omgeving was, zag Chinatown en haar Aziatische inwoners al gauw een toename van discriminatie. Mensen werden bang en wilden geen Chinees meer eten, want China is immers waar het virus vandaan kwam, nietwaar? Ook kregen veel inwoners van Chinatown te maken met racistische teksten. Al gauw kwam als weerwoord de hashtag #ikchinees (een landelijke campagne vanuit de Aziatische horeca).

 

Toen kwam het coronavirus ook naar Nederland en moest het hele land in lockdown. En daarmee werd de klap voor Chinatown nog harder. De straten van Chinatown waren medio maart tot begin mei nagenoeg uitgestorven en zo werd de eerste Chinese poort op het Europese vasteland geen poort naar een normaal zo bruisend gedeelte van de stad, maar naar een spookstad.

 

Gelukkig mag er nu weer steeds meer! Chinatown is sinds 1 juni weer helemaal open voor iedereen. Winkels, restaurants, cafés, speciaalzaken e.d. hebben allemaal voorzorgsmaatregelen genomen. Kom gezellig langs en proef Azië in Den Haag. Chinatown bruist weer!

 

 

Het gedeelte over Chinatown begint op 18:13.