Vriendelijke, warme, aardige mensen: de authenticiteit van Azië (en van Chinatown)

Sara komt uit Spanje en is in 2013 naar Nederland verhuisd. Toen ze pas nèt hier was, woonde ze in Den Haag, en zo heeft ze Chinatown ontdekt.

 

Sindsdien komt Sara regelmatig in Chinatown. Ze heeft bijna heel Azië al rondgereisd en heeft daar een diepgewortelde liefde voor het continent ontwikkeld. In Chinatown is ze op zoek naar haar Aziatische ervaring: vriendelijkheid, warmte en aardigheid in de mensen.

 

Sara, wat is jouw allerleukste herinnering aan Chinatown?

 

“Dat is de viering van het Chinees Nieuwjaar in 2018. Het was een hele mooie zonnige Zondag, en op het Rabbijn Maarsenplein werd de drakendans gehouden. Het zag er zo mooi uit! Het was een extra speciale dag, omdat het de eerste keer was dat mijn zus me kwam bezoeken in Den Haag. Ze had het ontzettend naar haar zin. We hadden echt het gevoel dat het Chinees Nieuwjaar een viering was van de Chinese gemeenschap in Den Haag, en het is zo mooi om te zien dat deze vieringen niet alleen nog bestaan maar actief georganiseerd worden!”

 

Dat klinkt als een geweldige dag!

 

“Ja! En daarna zijn we ook nog bij een modeshow en een kunstshow geweest. Die waren ergens anders in het centrum. We hebben ook mensen die Chinese kalligrafie deden gezien. ’s Avonds zijn we ramen gaan eten bij Momiji Sushi. Het was echt geweldig, want we houden van het authentieke Aziatische eten. Sinds we in Japan zijn geweest, hebben we (mijn man en ik) echt een liefde ontwikkeld voor Azië.”

 

Wauw, dus je bent wel eens in Azië geweest?

 

“Ja, absoluut. Mijn man en ik zijn naar Japan geweest, maar ook naar Thailand en Indonesië. De mensen in Azië zijn zo warm en gastvrij. Als we in Azië rondlopen hebben we altijd het gevoel dat we erbij horen, ookal zijn we toeristen. We worden overal met open armen ontvangen. Taiwan en China stonden ook nog op ons lijstje, maar die reisplannen hebben we door de pandemie even moeten uitstellen helaas.”

 

Dat is jammer… Maar jullie komen er vast nog een keertje! Met zo’n passie voor het continent, dat kan niet anders. Houd ons op de hoogte van jullie reizen, we willen jullie verhalen graag horen! We hebben nog één vraagje over Chinatown, als dat kan? Heb je nog favoriete eettentjes in Chinatown?

 

“Zeker weten! Mijn man en ik gaan vaak naar Chinatown gewoon om daar rond te lopen. Dan parkeren we in de buurt en slenteren we wat rond. Mijn man, ookal is hij Nederlands en ik niet, kende Chinatown helemaal niet voordat ik hem hier mee naartoe nam. Mijn favoriet is de Chinese supermarkt, maar Li&U bakery heeft ook heel erg lekker eten!”

 

Je bent goed thuis in Chinatown-ness!

 

“Klopt. Als we in Chinatown rondlopen ben ik altijd op zoek naar dat gevoel dat ik ook heb als ik in Azië ben. Ik ben op zoek naar authentieke ervaringen. De restaurants hoeven niet allemaal per sé 100% authentiek te zijn maar ze moeten je wel het gevoel geven dat je in het land bent waar dat restaurant vandaan komt. Zeg maar zo: ik was een keer in een van de Chinese supermarkten, en toen ik iets wilde vragen bleek het dat de mensen die daar werken eigenlijk weinig Nederlands en Engels spreken, maar ze deden toch enorm hun best om me te helpen vinden waar ik naar op zoek was. Super gastvrij! Ik waardeer dat enorm, dat gevoel van saamhorigheid!”

 

Authenticiteit: check! Heb je nog meer favoriete plekjes in Chinatown?

 

“Ja, nog eentje eigenlijk. Ken je Oriëntique, de Chinese meubelwinkel? Ze verkopen daar zulke mooie spullen, ik vind het al leuk om daar alleen maar rond te lopen en de mensen daar te vragen naar de verhalen achter de meubels. Het zijn vaak hele verhalen, en de meubels zien er ook nog eens zo mooi uit!”

 

Wat een leuk verhaal, Sara! We hopen dat je nog veel leuke momenten in Chinatown mag beleven. We hopen nog vaker iets van je te horen, als je nog meer verhalen voor ons hebt, twijfel niet en stuur ons een berichtje!

 

Dit artikel maakt deel uit van ‘Chinatown Chats’ – verhalen van mensen die iets hebben met Chinatown Den Haag. Heb jij ook iets met Chinatown Den Haag? Laat het ons weten via het contactformulier op de site of stuur ons een DM op Facebook of Instagram!