Bumbu Jawa – een reis door de Javaanse Indonesische keuken

Bumbu Jawa zit dan nog niet zo heel lang in Chinatown, de geschiedenis van het restaurant begint al twee generaties terug, met de opa en oma van Natalia, de eigenaar van het restaurant.

 

Zij kwamen allebei naar Nederland. Nu kan je bij Bumbu Jawa heerlijk (halal!) Indonesisch eten.

 

Eerst iets over Bumbu Jawa zelf. Het restaurant zit op de Wagenstraat, op een hoek. Bijna niet te missen! Voorheen zat er een Chinees restaurant. Natalia kwam daar vaak eten met haar familie, en ze maakten vaak een praatje met de eigenaar van het restaurant. Op een gegeven moment zei hij dat hij met het restaurant wilde stoppen. Of Natalia het niet wilde overnemen, vroeg hij als grapje. Dat grapje werd werkelijkheid!

 

Natalia houdt van interieurdesign en ontwerpen. Zo ongeveer alles bij Bumbu Jawa heeft ze dan ook zelf ontworpen. Binnen is er veel hout en groen, dat vormt een unieke sfeer die heel goed bij de Indonesische keuken past. En de naam, niet te vergeten. Bumbu Jawa betekent kruiden uit Java. Maar, er is natuurlijk hard gewerkt voordat de deuren openden.

 

De geschiedenis van Bumbu Jawa

 

Natalia’s grootouders (de ouders van haar moeder) kwamen jaren geleden naar Nederland. Samen begonnen ze een restaurant. Natalia’s moeder hielp vaak in het restaurant. Ondertussen woonden ze in dezelfde straat als Natalia’s vader. De twee trokken vaak op. Al snel kwam vader werken bij het restaurant van de ouders van moeder “om haar vaak te zien”. Opa begreep wel waar dit verhaal heen ging en nam Natalia’s vader onder zijn hoede en leerde hem goed koken.

 

Nadat Natalia’s ouders getrouwd waren namen zij het restaurant over van opa en oma, die toen met pensioen gingen. Het restaurant heet Tjendrawasih, en is nog steeds te vinden in Rijswijk (voor als je eens in de buurt bent!). Natalia is daar opgegroeid, maar was niet standaard in het restaurant te vinden. Ze hielp af en toe mee, en werkte er een aantal zomers, maar wilde zelf niet per sé een restaurantleven.

 

Toch liep het anders af

 

Nadat Natalia Bumbu Jawa met hulp van haar familie had opgezet, besloot ze het restaurant toch zelf te runnen. Op 4 november 2019, op Natalia’s verjaardag, gingen ze voor het eerst open. Al gauw kwam de coronapandemie. Al met al zijn ze nu, anno 2021, een halfjaar echt volledig open, zoals het hoort.

 

Natalia vertelt nog: “Hier hebben we wel echt een andere doelgroep dan bij het restaurant van mijn ouders. Zij hebben al zo’n klantenbestand opgebouwd, iedereen kent hun restaurant en weet wat voor eten ze hebben. Bij ons is dat natuurlijk nog niet zo. Daarom doen we veel aan presentatie. We proberen onze gerechten Instagram-waardig te maken door de borden mooi op te maken. Daarnaast zijn er ook veel Indonesische drankjes om mee af te koelen of juist om mee op te warmen. Er zijn maar weinig mensen hier die Indonesische drankjes kennen, maar ze zijn er echt wel! Perfect ook om mee te nemen, en een goede tegenhanger van alle bubble tea die hier in de buurt heel veel te koop is.”

 

Tips om te bestellen

 

Voor avontuurlijke mensen die iets typisch Indonesisch willen eten, kan je paru-paru goreng bestellen. Krokant, en het smaakt naar gebakken rundvlees.

 

Saté kambing is een favoriet van bijna alle bezoekers van Bumbu Jawa. Het is geitenvleessaté, en zelfs de mensen die eigenlijk niet zo van geitenvlees houden vinden dit gerecht lekker, omdat het vlees lekker mals is, en helemaal niet taai.

 

Er is ook nog de Bumbu Jawa schotel, met twee soorten vlees en twee soorten groente. Dit kennen al veel mensen, en doet het altijd goed. Ook zijn er een aantal rijsttafels beschikbaar, omdat veel mensen daar toch wel naar op zoek zijn.

 

Vergeet daarnaast natuurlijk de drankjes niet! Je hoeft jezelf echt niet te beperken tot een glaasje cola of een flesje prikwater. Beleef de Indonesische keuken nu, bij Bumbu Jawa, in Chinatown!

 

Catering

En dan als aller-allerlaatste, Bumbu Jawa doet ook aan catering! Hoe? Dat kan je vinden op hun website: www.bumbujawa.nl.

 

Dit artikel is uit de serie ‘Chinatown Chats’ – verhalen van mensen die iets hebben met Chinatown Den Haag. Heb jij ook iets met Chinatown Den Haag? Laat het ons weten via het contactformulier op de site of stuur ons een DM op Facebook of Instagram!