Chinese festivals in de herfst en winter van 2020

Ook al kunnen we er niet echt op uit om de Chinese festivals zelf te beleven dit jaar, is het toch leuk om even een overzicht te hebben van de belangrijkste Chinese evenementen/dagen!

Normaalgesproken worden veel van deze festivals groots gevierd. Niet alleen in China, maar ook in de Chinatowns rond de hele wereld. Zo ook in Den Haag. De grootste hiervan is natuurlijk het Chinees Nieuwjaar, dat ook begin 2020 nog groots gevierd is!

 

De Verjaardag van Confucius – 28 september 2020

We beginnen met een niet zo bekende dag. 28 september is de geboortedag van Confucius, een van de bekendste filosofen uit de Chinese geschiedenis. Bijvoorbeeld, de organisatie die de Chinese taal buiten China promoot heet het Confuciusinstituut.

Confucius was heel belangrijk in de Chinese geschiedenis. Hij had veel volgelingen en veel van zijn wijsheden zijn ook opgeschreven. Eén daarvan is 一所不欲,勿施於人。Al zou je het niet zeggen, deze uitspraak kennen we in het Nederlands ook. Deze acht karakters staan namelijk voor: ‘behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’.

 

 Chinees Maanfestival (Mid Autumn Festival) – 1 oktober 2020

Het Chinees Maanfestival vindt plaats bij volle maan in de achtste maanmaand (15e dag) van de Chinese jaarkalender en markeert de laatste dag van het oogsten. Overal hangen lantaarns en er worden traditionele cakes gegeten, genaamd maancakes, maankoeken (of mooncakes, de vaker gebruikte naam). Dit zijn (meestal) kleine cakejes, maar schijn bedriegt. Ze liggen best wel zwaar op de maag!

Maancakes kunnen zoet zijn of een beetje hartig, en soms zit er een hele eidooier in het midden. Je kunt ze kopen in Chinese supermarkten (dus ook in Chinatown Den Haag!). Koop er eens een en probeer het. Wel een klein stukje, hè? Anders eet je daarna niets meer!

 

National Day – 1 oktober 2020

Toevallig valt China’s nationale feestdag dit jaar op dezelfde dag als het Chinees Maanfestival. China’s nationale feestdag is natuurlijk geen traditioneel festival. Het bestaat sinds 1949, het jaar waarin de Volksrepubliek China werd opgericht.

Rond National Day krijgt men in heel China drie dagen vrij. Als deze drie dagen in een weekend vallen, worden ze verschoven, zodat iedereen vijf dagen achter elkaar vrij is.

 

Chong Yang Festival – 25 oktober 2020

Op deze dag, die valt op de negende dag van de negende maand, nemen mensen hun vliegers en kites mee naar hogere gebieden en vliegen ermee, om de geesten gunstig te stemmen.

Het kite-vliegen komt van het verhaal van Huan Jing, die leefde tijdens de Han-dynastie. Hem werd verteld dat hij zichzelf naar hogere grond moest verplaatsen om te voorkomen dat een vloed hem meenam.

 

Singles’ Day – 11 november 2020

Van een hele oude traditie komen we terecht bij een feestdag die pas sinds de jaren negentig bestaat. Begonnen door een groep studenten van de Nanjing Universiteit, Singles Day wordt gevierd op 11-11, omdat die datum vier ‘singles’ (eentjes) bevat.

Het is nu traditie dat op Singles’ Day alle vrijgezelle mensen cadeautjes voor zichzelf kopen.

Singles’ Day kan wel een beetje vergeleken worden met Valentijnsdag (ook al is er ook een Chinese Valentijnsdag), omdat het een populaire datum is waarop mensen elkaar de liefde verklaren of een huwelijksaanzoek doen.

Singles’ Day kan het beste worden uitgelegd als Black Friday meets Valentine’s Day.

 

Nanjing Massacre Memorial Day – 13 december 2020

Sinds 2014 bestaat Nanjing Massacre Memorial Day, om hen te herdenken die in 1937 zijn overleden toen de Japanners Nanjing (de oude hoofdstad van China) binnenvielen. In Nanjing zelf is ook een groot museum waar oude documenten, kleding, wapens, en eigendommen van slachtoffers bewaard worden. Mocht je ooit in Nanjing zijn, ga er eens kijken.