Een normale mei

Wat zouden we het allemaal graag willen, een normale meimaand. Een maand waarin het leven weer steeds meer opengaat. Alles groeit en bloeit… Groene bomen langs de parken, buurten en snelwegen. De temperatuur gaat langzaamaan weer wat omhoog en we kunnen weer een beetje op terrasjes zitten en een drankje nemen.

 

Binnen zitten

Helaas is alles dit jaar anders. Vorig jaar rond deze tijd hadden we het nooit kunnen verzinnen, dat we nu met allemaal massaal binnen zitten om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen alle coronapatiënten aankunnen.

Gelukkig daalt het aantal patiënten in de ziekenhuizen gestaag. Maar het gevaar is nog niet geweken. Als nu alles weer opengaat heeft het virus de kans om zich toch weer sneller te verspreiden, met alle gevolgen van dien. Het leven met anderhalve meter afstand tot je medemens gaat echt het nieuwe normaal worden. Het voelt nu al raar om op televisieprogramma’s te zien waar mensen dicht bij elkaar staan. “Te dichtbij!” denk je gelijk.

 

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Vier en vijf mei zijn ook speciale dagen in Nederland. Normaal gesproken komen er drommen mensen bijeen op de Dam in Amsterdam om de oorlogsslachtoffers te herdenken met om acht uur ’s avonds twee minuten stilte. Nu moeten we het doen met een beschaafde herdenking op de televisie, zonder publiek. Gelukkig kunnen door middel van technologie dit soort evenementen toch doorgaan, maar ideaal is het niet.

Risico’s

Dan moeten we even stilstaan bij alle mensen die nu thuiszitten, niet van huis uit kunnen werken en daardoor ontzettend veel inkomsten mislopen. Voor hen is het een ramp om thuis te zitten. Sommigen nemen liever het risico ziek te worden, omdat ze anders geen inkomsten of werk meer hebben. Ja, er is overheidssteun, maar ook het overheidsgeld kan niet iedereen redden.

 

Kappers, nagelsalons, hopelijk zijn er snel protocollen en manieren waarop ze allemaal weer open kunnen. Op anderhalve meter haarknippen gaat niet zo makkelijk, en hoe men er nu bijloopt is ook niet alles. En hopelijk kan de horeca op termijn ook geleidelijk open, want continu thuis koken of afhalen is ook niet ideaal. We zijn mensen en hebben behoefte aan contact, zoals naar een restaurant gaan of een terrasje pakken… Gewoon even gezellig kletsen.

 

Goed bezig!

Hoe dan ook, aan alles komt een einde. Aan het goede, maar ook aan het slechte. Dus, vanuit Chinatown aan iedereen: hou vol! We kunnen dit aan. Als je niet meer weet wat je moet doen, door verveling en thuiszitten, ga eens een kast of kamer opruimen en goed schoonmaken. Daar knapt je humeur ook van op! Of doe boodschappen voor je (oude) buren om de hoek. Dit zullen zij vast waarderen en je bent solidair en goed bezig!

 

Wij wensen jullie allemaal nogmaals veel sterkte en blijf gezond. Na regen komt zonneschijn!

Bestuur BIZ Chinatown Den Haag