Hoe staat de wereld erbij?

Hoe staat Chinatown er nu voor? Sinds 3 maart zijn de kappers weer open en ook de nagelsalons mogen weer klanten binnenlaten. Gelukkig maar, want ze zijn lang genoeg dicht geweest. Zo ook in Chinatown. Al gauw kwamen er veel berichten van mensen die een afspraak wilden maken voor de kapper. Na zó lang geen kappersbezoek, hebben er natuurlijk heel veel mensen veel te lang haar.

Click and collect

Ook wordt er druk ge-click-en-collect en lopen de mensen af en aan voor een kort bezoekje aan de winkel. Gelukkig voor Chinatown zit er nog een aantal bakkers, die tijdens de lockdown open mochten blijven, omdat zij etenswaren verkopen.

Nu de lente eraan komt, hoopt iedereen natuurlijk dat binnenkort ook de restaurants weer open mogen. Als het weer beter wordt kunnen we misschien weer buiten zitten met een hapje of een drankje.

Nog even volhouden

Voorlopig zit iedereen na negen uur ’s avonds nog binnen. We moeten het nog even volhouden, de vaccinaties komen eraan. Met een beetje hoop en wat goed geluk heeft iedereen begin juli de eerste vaccinatie gehad en neemt de bezetting op de intensive care zo ver af dat er serieuze versoepelingen kunnen komen. Én er worden al testen gedaan met groepen mensen (o.a. Fieldlabs), om te kijken of er manieren zijn waarop mensen wél samen kunnen komen zonder het virus te veel te verspreiden.

 

Chinees Nieuwjaar

Het zal niemand ontgaan zijn, of eigenlijk wel… Chinees Nieuwjaar kon dit jaar natuurlijk niet als van oudsher met drakendansen en vuurwerk gevierd worden. Wel was er een geweldig online filmfestival waar iedereen toch nog even het gevoel kreeg dat er Chinees Nieuwjaar was. En misschien heb je wel lekkere, Chinese snacks gegeten om het Jaar van de Os in te luiden!

 

Andere Chinese feestdagen

Chinees Nieuwjaar is niet het enige festival dit jaar. Er zijn nog meer dagen om naar uit te kijken. Begin april is het Qingming Festival, in het Chinees het 清明節 genoemd. En wat later, rond half juni, is het tijd voor het Drakenbootfestival, ook wel 端午節 genoemd. Tegen de herfst, op 21 september, is het tijd voor het Maanfestival, oftewel het 中秋節 – de dag dat de maan het grootst is. Houd tegen die tijd onze website in de gaten voor meer informatie over de geschiedenis en gebruiken van deze verschillende feestdagen! Misschien kunnen we dan zelfs het Chinees Maanfeest vieren? Wie weet?