Het Qingmingfestival: eer aan de voorouders

Het is 4 april en dat betekent in 2021 dat het vandaag het Qingmingfestival is. Maar, wat is dat eigenlijk en waarom wordt het in China en de rest van Azië gevierd? Om te beginnen, wat vieren we tijdens het Qingmingfestival? Men bezoekt veelal de graven van de voorouders. Dit is om eer te brengen, maar ook om de graven schoon te maken, zodat ze er weer een heel jaar schoon en netjes bij liggen.

 

‘Tomb sweeping festival’

In het Engels heet het Qingmingfestival ook wel ‘tomb sweeping festival’. Letterlijk: ‘gravenpoetsfestival’. Dat past goed bij wat er gedaan wordt op 4 april, maar erg vrolijk en blij klinkt dat natuurlijk niet. De originele naam in het Chinees, in karakters 清明 (Qingming) betekent ‘helder en puur’. Deze naam verwijst echter niet naar schone grafstenen. In plaats daarvan is het eigenlijk een verwijzing naar het begin van de lente, wanneer het weer helderder en lichter wordt.

 

Chinese dichter Du Mu

In de Chinese cultuur zijn er veel verwijzingen naar het Qingmingfestival. Er is een heel bekend gedicht, geschreven door Du Mu, een net zo bekende dichter uit de Tang-dynastie. Du Mu is geboren in 803 en overleden in 852. Tijdens zijn leven schreef hij veel verschillende gedichten. Het gedicht dat Du Mu schreef over het Qingmingfestival draagt dan ook de naam 清明 (Qingming) en gaat zo:

 

清明時節雨紛紛,    Het regent en regent tijdens het Qingmingfestival,

路上行人欲斷魂。    Troosteloze reizigers zijn maar onderweg.

借問酒家何處有?    Zij vragen: waar kan ik iets te eten vinden?

牧童遙指杏花村。    Een herdersjongen verwijst naar het dorpje Xinghua.

 

De Chinese geschiedenis is rijk aan verhalen. Dit gedicht is geschreven in de Tang-dynastie(唐代), maar het Qingmingfestival werd al in de Zhou-dynastie(周朝)gevierd. Deze bestond van ongeveer 1.000 v.Chr. tot 200 v.Chr. en was de langstdurende dynastie in de geschiedenis van China.

 

Eten tijdens het Qingmingfestival

Ooit was het zo, dat mensen op de dag voor het Qingmingfestival alleen maar koud eten aten. Deze traditie veranderde en op een bepaald moment was het Qingmingfestival zèlfs de dag van het eten van koud eten. Nu vindt dit niet meer overal plaats. Populaire gerechten zijn onder andere zoete groene rijstballetjes(青團)。Ook worden er Qingming cakes gegeten, sāzi(撒子)genaamd.

 

Papiergeld verbranden

Naast het schoonmaken van de graven van de voorouders en het offeren van eten en drank, wordt er in China ook papiergeld verbrand. Het geloof is dat dit geld, door het te verbranden, naar de voorouders gaat, die dat in de hemel kunnen gebruiken om dingen te kopen. In China vind je tegenwoordig niet alleen maar papiergeld om te verbranden, maar ook luxeproducten, zoals een kleine papieren massagestoel.

 

Buiten China

Chinese gemeenschappen buiten China vieren het Qingmingfestival niet zo uitgebreid zoals men dat in China en omstreken doet. Er is veel informatie te vinden over de geschiedenis van en verhalen achter het Qingmingfestival op websites van verschillende Chinese gemeenschappen buiten China. Het Qingmingfestival is dus een belangrijk festival in de Chinese cultuur. Ook al wordt het niet groots gevierd, het is toch belangrijk om op deze dag even stil te staan bij de overledenen die je dierbaar zijn en daarmee ook respect te tonen voor je voorouders.