Verandering is de enige constante in Chinatown – Janey’s verhaal

Tussen 2003 en 2021 is er in Chinatown al een hoop veranderd. Janey weet er alles van! Ze is in 2003 van Maleisië naar Nederland verhuisd, en doet vaak boodschappen in Chinatown Den Haag.

 

Waar ze meestal heen gaat? De Chinese supermarkt op de Gedempte Burgwal: Wah Nam Hong, altijd op zoek naar Aziatische lekkernijen die ze mist uit Maleisië. 

 

Janey is een heel bijzonder iemand. Ze heeft een heel bruisend en levendig karakter en houdt ervan om verhalen te vertellen. Ze herinnert zich meer over Chinatown dan wij ooit zouden kunnen. Janey kent bijna precies de geschiedenis van élke plek in Chinatown, ze weet precies welke winkels waar op welk moment zaten.

 

Dat leidt ons naar de voornaamste observatie die Janey over Chinatown heeft: veel verandering. Meer dan in Chinatown Amsterdam. Wij zijn het daar mee eens, ongeveer één keer per jaar lopen we door de straten om onze adressenlijst bij te werken. Elke keer zijn er minstens vijf wijzigingen. Chinatown is een plek van verandering. Dat beperkt zich echter niet alleen tot de winkels die er zijn, maar is ook te vinden in de cultuur.

 

Verandering 

Zoals je kan lezen in een vorig artikel dat we hier hebben geplaatst (het gastartikel van Yuyao waarin zij Chinatown Amsterdam en Chinatown Den Haag vergelijkt), wonen er in Chinatown Den Haag heel veel Mandarijnsprekende mensen. Dat was vroeger wel anders. In 2003, en daarvoor ook, zegt Janey dat er veel mensen van Hong Kong naar Nederland kwamen. In Hong Kong spreekt men Kantonees, dus in Chinatown was dat ook zo. En omdat de eigenaren van winkels uit Hong Kong kwamen, volgden de winkels deze nationale en culturele identiteit.

 

Een paar jaar later begon er een stroom mensen uit het vasteland van China op gang te komen. Daarmee kwamen er meer Mandarijnsprekende mensen naar Den Haag, zij kwamen wonen en werken in Chinatown. Dit betekende echter niet dat de winkels ook allemaal veranderden naar de soort winkels van waar deze mensen vandaan kwamen. Nee, zoals Janey mensen heeft horen zeggen: “Een Japans sushi- of ramenrestaurant kan best door een Chinese eigenaar gerund worden, in plaats van door een Japanse eigenaar.”

 

Volgens Janey bracht dit ook een verandering teweeg in de gemeenschap. Chinatown Den Haag is tegenwoordig minder hecht dan vroeger, vindt ze. “Het is omdat niet iedereen zich zo gemakkelijk meer onderling kan mengen. Bijvoorbeeld, ik spreek Kantonees, ook wel een beetje Mandarijn om een boodschap te doen, maar niet genoeg om een volledig gesprek te hebben met de mensen die nu in Chinatown werken en wonen. Dit geldt voor meer mensen, er zijn verschillende groepen.”

 

Fijnproevers, opgelet!

Janey is een echte fijnproever. Ze houdt van ramen en is al vaak in Düsseldorf geweest om echte Japanse ramen te eten. Voor degenen die er nog nooit geweest zijn: in Düsseldorf woont de grootste Japanse immigrantengemeenschap in heel West-Europa. De stad staat bekend om zijn ‘Japantown’. Cultureel gezien zijn de Japantown van Düsseldorf en Chinatown in Den Haag totaal verschillend. Janey sprak daar met enkele restauranteigenaren en zij vertelden haar dat de Japanse restaurants in Düsseldorf meer authentieke ingrediënten gebruiken, terwijl in Chinatown Den Haag de ingrediënten minder authentiek zijn. “Het verandert de smaak”, zegt Janey. “Den Haag kan wat extra authentieke Aziatische smaken gebruiken, aangezien sommige fijnproevers er echt naar op zoek zijn en het verschil kunnen zien.”

 

Hm… Waar zou je zeggen dat de echte fijnproevers onder ons eens moeten gaan eten, dan?

 

“Ga altijd naar een restaurant waar veel Aziatische mensen zitten. Dan weet je dat het eten goed en vers moet zijn. Dat gezegd hebbende, iedereen heeft natuurlijk een eigen oordeel over de smaak en kwaliteit van voedsel. Restaurants die ik vaak bezoek zijn Full Moon City, Full Moon Express, Woeng Kee en Kee Lun Palace. Kee Lun Palace is al heel lang in Chinatown, het was zelfs hier in 2003 toen ik er voor het eerst kwam!”

 

“Het is ook super dat er nu wat meer Aziatische streetfood-winkels of kiosken zijn. Het is iets waar jongere mensen van kunnen genieten. Voor hen is een supermarkt gewoon niet genoeg. Ja, natuurlijk kunnen ze er Aziatische boodschappen doen, maar ze kunnen er niet rondhangen. Er is nu Sisi Bubble Tea, heel trendy trendy en sluit aan bij hun smaak. Het is mooi dat Chinatown op deze manier ook een jonger publiek trekt. Het zou echter geweldig zijn als er meer diverse Aziatische winkels of cafés in Chinatown zijn die klanten of bezoekers kunnen aantrekken om wat vaker en langer rond te hangen. De eetgelegenheden – behalve dim sum restaurants, die hebben grotere ruimtes – zijn wat klein en het is niet echt de bedoeling dat je er veel langer zit dan dat je aan het eten bent. Zelfs in de dim sum-restaurants krijg je, als je klaar bent met eten, de indruk dat het personeel jouw tafel graag aan iemand anders wil geven. Maar ik wil gewoon op m’n gemak zitten, genieten van mijn eten en met mijn vrienden praten! Op de een of andere manier is dat een beetje ongemakkelijk.”

 

Ja, begrijpelijk!

 

“Ja, en tot slot wil ik nog even kwijt dat ik hoop dat er weer meer evenementen naar Chinatown Den Haag komen. Die trekken het hele jaar door meer bezoekers. Verder is het goed om verhalen en eettips te delen via social media. Echte fijnproevers gaan wel zoeken op het internet, maar door de verhalen te delen via sociale media wordt het laagdrempeliger voor mensen om eens langs te komen. Ze weten immers al ongeveer wat ze kunnen verwachten!”

 

Heel erg bedankt, Janey! We hopen nog heel veel van je te horen!

 

Dit artikel is uit de serie ‘Chinatown Chats’ – verhalen van mensen die iets hebben met Chinatown Den Haag. Heb jij ook iets met Chinatown Den Haag? Laat het ons weten via het contactformulier op de site of stuur ons een DM op Facebook of Instagram!